středa 3. března 2010

Fagi

Dnes tu bude okénko pro jednu speciální holku, hrdinku. Ne, neni to Sáblíková. Ač je její triumf oslnivý a k tomu ten příběh, jak do úmoru trénovala na prkně v krabicovitý panelákový chodbě. A taky na hrbolatém rybníku Krejcar, kde jsem se jako dítě koupávala (má národní hrdost z toho úplně bytní). Ale obdivuhodná je, zvlášť pro mě, která se tak snadno pro něco nadchnu a po chvíli toho nechávám, protože na to nemám, nebo je to příliš vzdálený vstupnímu ideálu. Navíc ten rozhovor s její maminkou, dojemnej. Typicky fádní obýváková stěna plná trofejí a roztomile kýčovitých artefaktů. A Martina je pořád skromná a klidně si dá chleba se špekem.

Ale okénko patří hrdince úplně jiný, komiksový. Jmenuje se Fagi, krátký komiksy můžete vidět třeba na jejím facebookovým profilu (Fagi Comiksová). Moc pěkný mikropříběhy/vtípky, jemnej absurdní humor, úsměvný slovní hříčky. Příjemná kresba, evokující animovaný večerníčky z dětství.


No ještě k Sáblíkový, že o tom vůbec píšu, ale je to zajímavej fenomén, nedá se tomu moc uniknout. Malý český člověk potřebuje své ikony a Nagano se letos nekoná. (což je škoda, protože na slavnost se ztřískanými hokejisty v japonských čelenkách na Staromeštském náměstí vzpomínám ráda dodnes.) A aji tu halu jí postavíme!

A ješte jednu Fagi!
Projděte si to, vůbec jsem nevěděla, který vybrat, většina je fakt povedená.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jsem netusil ze te martina tak fascinuje? Ja mam v tech halach jasno: 2 zlate medaile = 2 haly! Comix dobrej… pro drsnejsi natury johnnyr.com/

inzenyrka řekl(a)...

vzdyt jsme spolu sledovali cast jejiho triumfu a naslednou hysterii .)) ze ty sis vypnul filtr na sarkasticky poznamky? .))