úterý 15. září 2009

To neni dobrej nápad, nepít na fotbale


pravil muž s plnovousem, oblečenej do takovýho outdoor baloňáku sportovního typu, v očích výraz "drž hubu, vim všechno". Jeho kamarád s kelímkem malinovky to přijal s úsměvem, dobře naložen a dobře zakulacen, na hlavě takovej ten zednickej klobouček samozřejmě v barvě zelenóbíílozelený. Další z jejich kamarádů měl v kapuce své mikiny rezervoár klokaních bonbonů, kterými se celá družina počas zápasu občerstvovala. A pak se mi ješte líbil takovej dobromyslnej týpek typu pyknik s kšiltovkou Prague Prag PRAGA,oděn vě větrovce, kravatě, košili a goretexovejch botách, co měl dioptrický brýle jaký můj strýc nosil v ranejch devadesátkách. Ještě před výkopem nám Ondřejek vylíčil svoje svízele se spolubydlícího pánvičkou, který pak zapil několika kelímkovejma pintama a zpíval (teda on asi spíš béká) chorály, až se Ďolíček zelenal.

Nejvíc se mi líbil:

Jdem na fotbal,do Vršovic.
Jdeme se zase jednou pokochat.
Šály máme,všichni jsme tu,
začíná chvilka fotbalu.

ole,olé,ole,olé
oleoleoleolé
ole,olé,ole,olé

(je to aji na youtubech! )

"Ještě, že sem byl na Béčku" pravil vousatý všeznalec. Ano, kvalita hry byla nevalná, ale jen v prvním poločase. V druhém vyvinuli klokani tlak, šance se střídaly až padl horoucně očekáváný první domácí gól sézony. A druhej! Budějovický Dynamo se mohlo jít zahrabat a gólmana Pavla "Díry" Kučery mi bylo upřímně líto. Krátce jsme oslavili u Pepíčka, kde jsme se kochali euforickými kreacemi místních a potkali mimojiné nemluvného, ale přesto vlídného dědu, respektbudícího bodyguarda z doby Franze Josefa, nebo taky kokota, kterej me vyrušil na záchodě (nojo v takovych podnicích jsou větší fronty na pánským, ale to ho stejně neomlouvá. toaleta je prostě taková svatyně). No a na ulici před Pepíčkem hotová valná hromada radosti.

Hodně dobrá fotbalová neděle. Navíc mám dojem, že cestou tam jsem v tramvaji slyšela asi tak tříletý děti v bohemáckejch dresech pokřikovat Díróó!

4 komentáře:

ondřejek řekl(a)...

já to tu poctivě čtu, víme? takže békám, no, to je asi eště milosrdný popis. ale aspoň sem se snažil dyť kolem nás bylo ticho jak po pěšině.

inzenyrka řekl(a)...

To mám radost a píšu si to svýho deníku přátelství, Ondro.
A to sloveso (békat)směřuje k tvému krajovému původu, ne kvalitě zpěvu .) no ale je to vtipný tyhle oblastní jazykový rozdíly, tuhle se zas Radim o mém zpěvu vyjádřil jako o kdákáni, tak sem se urazila, ale prý tam u vás jsou to skoro synonyma a že jako hodnotící aspekt to nemá (ale teda nevim nevim, jestli jen nemlžil aby se vyvaroval mého hněvu.) )

a jak vlastně dopadla mikrokauza pánvička? jestli to není pro takto veřejný prostor příliš křehká záležitost...

a idnes dokument "Lombardo- z boží vůle klokan"si viděl? http://webtv.idnes.cz/?relation=V081107_192330_tv-sport_j12
ale na tajňačku v práci je to možná trochu dlouhý (13:46) ale jako borec na konec myslim vhodný

simcha řekl(a)...

pánvička sem nepatří, on ten chlápek možná umí s gůglem.

radim má pravdu, od hanáka to hodnotící aspekt nemá, já jen nevěděl, že jsi už tak pohanáčtělá. odpuštěno, znovu si ukládám tvoje číslo do mobilu.

Anonymní řekl(a)...

Konec dobry, vsechno dobry.